fbpx
+31 (0)6-54326669 info@paardenluisteren.nl

Om te beginnen heb ik niets tegen longeren. Ik kies soms voor longeren boven loswerken, zeker als het paard al opgezadeld is omdat anders zadel of beugels misschien achter de omheining van de loswerkbak blijven steken, of je goede zadel langs de kant schuurt.

Wat ik echter niet begrijp is de manier waarop mensen vaak longeren. Terwijl er gegrabbeld wordt naar de longeerzweep op de grond, een paar lussen om de hand geslagen begint het paard al met de staart in de lucht en plat door de bocht te rennen.

“Dood normaal want het paard moet zijn energie kwijt dat is de reden waarom je longeert toch?”

Wanneer ik longeer neem ik de rust om mijn materiaal juist vast te pakken, een zweep gebruik ik nooit, door het loswerken kan ik het prima op lichaamstaal werken. Geen gevaarlijk kleine lusjes om de hand uiteraard!

Ik begin gewoon zoals ik ook wil dat een paard onder het zadel begint, in een normaal ontspannen stap tempo. Wanneer ik een overgang naar de draf maak en ik bespeur ook maar een stukje spanning of drukte vraag ik het paard direct weer rustig naar binnen en begin overnieuw. Net zolang tot ik een ontspannen overgang krijg. Ik wil het opbouwen van spanning niet stimuleren en zeker niet aanmoedigen door wat ik bijvoorbeeld vaak zie gebeuren het paard met grote hulpen op te jagen of te laten schrikken. Met als bedoeld resultaat lekker een paar bokjes en de achterbenen de lucht in. Zo dat ‘lucht’ vast op.

Uiteraard, kun je je paard zo moe longeren dat hij inderdaad wat rustiger is bij het uiteindelijke rijden, maar geloof mij maar dat het een stuk beter is voor jullie onderlinge begrip, de relatie tussen het werken vanaf de grond en het rijden onder het zadel en al helemaal voor jullie band om dezelfde rust en consequentheid en volgorde van hulpen als je in het rijden zou wensentoe te passen. Dus logische volgorde, kleine hulpen en consequent blijven.

Bij het zadelmak maken zal ik ook ech uit alle macht door kleine stapjes te nemen proberen te voorkomen dat het paard een keertje bokt. Waarom gedrag tolereren of stimuleren wat je uiteindelijk ook bij je trainingen onder het zadel niet wenst?

Wellicht iets om over na te denken?

p.s.  Let ook heel erg op je eigen houding en positie, want voor je het weet geef je dubbele signalen en is de chaos compleet, een les loswerken kan wonderen verrichten en een duidelijk inzicht geven in jullie onderlinge communicatie. Stuur mij een berichtje voor meer info.