fbpx
+31 (0)6-54326669 info@paardenluisteren.nl

LOSWERKEN

Loswerken is echt een enorm waardevolle manier van het werken met je paard. Je paard loopt in een ruimte van circa 14 x 14 om je heen, zonder attributen zoals longeerlijn, hoofdstel of halster. Waar we wel mee werken is een leadrope (een lijn van 4,5 meter lang) die als vergroting van je hulpen kan dienen en verlenging van jouw lichaam.

Het doel van het loswerken is het werken met je paard op basis van lichaamstaal. Een taal die elk paard kent en dus in eerste instantie aan diegene die met het paard werkt geleerd moet worden om het vervolgens als trainingsmethode in te kunnen zetten. Door te werken en te communiceren met je paard in een voor het paard bekende taal, leer je heel snel te zien wat voor een paard je in je loswerkbak hebt. Onze eerste trainingen met een nieuw of onbekend paard zullen ook altijd uit het loswerken bestaan. Hiermee kunnen wij vaak een groot deel van de problemen die een ruiter bijvoorbeeld heeft in het rijden of in de dagelijkse omgang eruit filteren.

Je gaat werken aan het controleren van het tempo en de richting van het paard. Hierdoor worden net als in de natuur de leiderschapsverhoudingen bepaald. Wanneer jij een duidelijk en eerlijk leider bent en met subtiele hulpen zowel tempo als richting kan bepalen zul je zien dat het paard zich gaat ontspannen en zich gaat overgeven aan het stukje leiderschap dat jij het paard biedt. Een paard dat leiderschap accepteert zal minder oplettend hoeven te zijn op zijn omgeving, immers die taak heb jij overgenomen en je paard zal meer ontspannen en minder schrikachtig worden. Iets wat doorwerkt in je hele dagelijkse omgang en training met je paard.

Loswerken is een aangename afwisseling van het dagelijks werk voor zowel paard als ruiter of begeleider, want je hoeft natuurlijk geen ruiter te zijn en zelfs geen expert om dit te kunnen leren.  Dit wil niet zeggen dat het kinderlijk eenvoudig is er wordt natuurlijk wel een enorm beroep gedaan op een stukje gevoel, timing en inlevingsvermogen.

Als instructeur is het heerlijk om de verbazing en verwondering bij mensen te zien, wanneer het ze lukt om met kleine hulpen op afstand hun paard in draf of galop te krijgen  of om te laten draaien. Ben je eenmaal gevorderd dan geeft het je een gevoel van een paard in je handen te hebben en samen dansend door de baan te gaan, helemaal in verbinding!