fbpx
+31 (0)6-54326669 info@paardenluisteren.nl

Graag wil ik ‘de pen’ weer oppakken en het eens hebben over paarden met een wintervacht. Een veel gehoorde opmerking is dat je geen wedstrijden zou kunnen rijden met paarden met een wintervacht.

Uiteraard is het niet helemaal ideaal al is het alleen al omdat je te maken hebt met een jurysport en hoe netjes je paard ook verzorgd, een dikke wintervacht ziet er toch wat minder mooi uit.

In mijn geval staan mijn al mijn paarden in de 32 ruiterjaren die ik al achter mij heb dag en nacht buiten scheren is dus geen optie, toch doe ik gewoon mee aan wedstrijden.

Onze paarden kunnen gebruik maken van een schuilstal en vroeger hadden we ook nog beschutting vanuit de bossen. Daarnaast kunnen ze door de groepsgrootte wat dichter bij elkaar staan waardoor ze elkaar wat beschermen.

Ik ben dus niet anders gewend dan om te gaan met paarden die buiten staan, hun wintervacht en de wedstrijdsport.

In de tijd dat we bij de bossen woonde, hadden mijn paarden zelfs geen dekens en moest ik mij nog al eens verontschuldigen (vond ik zelf) bij de jury, toen ik M mocht rijden ben ik daarmee gestopt. Je kreeg toch geen punt meer voor verzorging en iedereen kon zien dat mijn paarden buiten stonden, dus om daar nog eens de aandacht op te vestigen had geen toegevoegde waarde.

Inmiddels woon ik op een wat meer open plek met de weides en de schuilstal op het oosten en heb ik toch voor dekens gekozen. Omdat ik veel meer train zou ik ze anders ook te veel en te grondig moeten poetsen om te kunnen rijden. Ook merkte ik dat na meerdere dagen regen en wind de paarden het toch koud kregen. Gelukkig komt het niet heel vaak voor dat het dagen onafgebroken regent en waait, maar de dekens zijn toch wel een uitkomst.

Wanneer je paard een dikke wintervacht heeft en je wilt op wedstrijden starten zul je rekening moeten houden met het feit dat het in een binnenhal een stuk warmer is over het algemeen dan buiten. Je paard zal door de dikke vacht eerder gaan zweten. Belangrijk is dan ook om je losrijden hier op aan te passen.

Wat ik veel zie is dat paarden direct na inspanning in de dekens gepakt worden. Het liefst een aantal, want het paard zonder wintervacht zal maar eens te snel afkoelen. Nu liggen de spieren van paarden een stuk dieper dan bij mensen en kun je als stelregel hanteren dat wanneer jij na een les of wedstrijd je jas weer wilt aantrekken je je paard nog gerust even wat langer kan laten afkoelen. Het te snel inpakken van je paard maakt dat de spieren onvoldoende hun warmte kwijt kunnen en er zelfs spierschade kan optreden door te snel en te veel inpakken.

Voor een paard met wintervacht geldt dus helemaal dat je niet te snel moet zijn met de dekens. Een paard dat volledig geschoren is moet dan wel weer iets eerder een deken op

Wat ik zelf vaak doe is dat ik mijn paard na een les of wedstrijd eerst uitstap en dan in de trailer zet, uit de wind (zonder dekens of slechts een dunne fleece). Vervolgens ga ik in de kantine even wat drinken of mijn punten ophalen. Wanneer ik dan thuiskom zet ik mijn paard in de rijbak en de paddocks waar altijd wel een droog plekje zand is waar ze kunnen gaan rollen. De eventuele fleecedeken heb ik natuurlijk afgehaald. In de tussentijd ruim ik mijn auto uit en maak ik de trailer schoon.

Het paard heeft zichzelf inmiddels afgedroogd door te rollen en dan kan nadat ik het ergste zand weg geborsteld heb de winterdeken weer erop.

Dit doe al jaren en heb eigenlijk nog nooit een verkouden paard gehad. Doordat ze lekker buiten lopen hebben ze zelden last van stijfheid en kan ik zonder problemen mijn training hervatten ook na een week pauze bijvoorbeeld.

Hoe is bij jou het deken en/of scheerbeleid?